WBF Rendement.jpg

Het laatste nieuws

Kiadis Pharma in de wachtkamer

Geschreven door Redactie

Biotechbedrijf Kiadis Pharma ligt inmiddels goed op schema met zijn medicijn voor leukemiepatiënten. Het heeft de fase bereikt waarin het wacht op toelating op de markt. Kiadis is dus al lang niet meer één van de kleine spelers die met zijn onderzoeken nog in de pre-klinische testfase bivakkeert.

Momenteel loopt de aanvraag van een toelatingsvergunning voor het kandidaat-medicijn ATIR101 bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Zodra het groene licht gegeven is, is commercialisatie een feit en wordt het geduld beloond. Dat dit geen kwestie is van weken maar eerder een jaar tot anderhalf, biedt beleggers nog ruim de tijd om in te stappen voordat de koers een vaart omhoog neemt. De vraag is bij beleggen in biotechbedrijven blijft natuurlijk welke uit die sector de beste kans maakt op een koersexplosie. Welke kandidaat-medicijnen is het aan het ontwikkelen en hoeveel andere kapers zijn er op de kust? Is het medicijn van Kiadis werkelijk zo uniek? Wat is dit ATIR101 precies?

» Wilt u meer informatie over het Welgesteld Biotechnologie Fonds?

Operatiekamer

We zijn allemaal wel bekend met afstotingsverschijnselen na een operatie waarbij een orgaan van iemand anders is ingebracht. Dit heeft te maken met het afweersysteem van de patiënt die het gekregen orgaan als vijandig ziet. Bij patiënten die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, is de situatie omgekeerd: de witte bloedcellen in het beenmerg dat is ingebracht, beschouwt zijn nieuwe omgeving als vijandig. De patiënt zelf dreigt dus te worden afgestoten. ATIR101 moet dit zien te voorkomen.

Het gaat internationaal om 19.000 tot 27.000 bloedkankerpatiënten per jaar. Met ATIR101 is het niet langer noodzakelijk dat de bloedeigenschappen 100% overeenkomen. Het wordt dan ook mogelijk om een stamceltransplantatie uit te voeren zonder dat er specifiek gezocht hoeft te worden naar een geschikte donor. Daarmee wordt de behandeling niet alleen veiliger maar ook efficiënter.

» Vraag het informatiepakket online aan.

Weesgeneesmiddel

Leukemie is overigens een kankervorm waar de biotech de meeste onderzoeken naar verricht. De mondiale pijplijn zit dus heel erg vol. Volgens een recent verschenen overzicht gaat het om 349 medicijnen in klinische studiefase en nog eens 446 in zogenoemde early-stage development. Dat wil overigens absoluut niet zeggen dat het middel van Kiadis ondergesneeuwd zal raken, of een geduchte concurrent naast zich moet dulden. ATIR101 is in zijn soort en werkzaamheid uniek. Bovendien zeggen de genoemde getallen niet zoveel: het merendeel van de pijplijn mondt uit in doodlopende wegen.

Kiadis heeft een groot voordeel: omdat ATIR101 een essentieel medicijn wordt voor een relatief kleine groep patiënten, heeft het in Europa en in de Verenigde Staten de status van weesgeneesmiddel gekregen. Daardoor kan het middel versneld door de keuring en zou het daarna voor een periode van tien jaar (in Europa) of zeven jaar (VS) exclusief op de markt gebracht mogen worden.

Eén concurrent springt nog wel in het oog: een middel van biotechbedrijf Alexion gaat dezelfde afstootverschijnselen tegen en heeft inmiddels ook al de status van weesgeneesmiddel. Het grote verschil met ATIR101 is dat die de afstotingsverschijnselen kan voorkómen waar het middel van Alexion het wil genezen. Kiadis heeft dus potentieel goud in handen. Topman Manfred Rüdiger geeft aan dat marktimplementatie van ATIR101 de omzet van Kiadis kan laten oplopen tot ruim 1 miljard euro. De huidige beurswaarde van Kiadis is €120 miljoen.

Koers van het aandeel Kiadis Pharma

Toekomstplannen

Voor de goedkeuring er daadwerkelijk is en ATIR101 op de markt mag, moet het bedrijf zichzelf nog overeind weten te houden. Dat is ook een specifiek kenmerk van biotechbedrijven: hoe snel verbrandt het geld door research en wie is bereid dat onderzoek verder te financieren? En hoe aantrekkelijk is dan een overname door een grotere biofarmer? Bij Kiadis is de ontwikkeling van de kaspositie niet anders dan bij branchegenoten. De aandelenemissie bij de beursgang van 2015 bracht de kaspositie van €2,5 miljoen naar €23,7 miljoen. Eind december 2017 had Kiadis zelfs €29,6 miljoen in kas, veel meer dan waar analisten vanuit waren gegaan. De kapitaalgroei werd bewerkstelligd door de uitgifte van 2,25 miljoen nieuwe aandelen. Een aandelenemissie in 2018 bracht zelfs €31,2 miljoen op. Hiermee kan Kiadis tot de tweede helft van 2020 verder met de ontwikkeling van ATIR101 en volgende medicijnen.

De toezichthouders moeten nu goedkeuring geven voor een Fase 3-onderzoek van ATIR101. Hierbij wordt de effectiviteit en (relatieve) veiligheid bewezen van het geneesmiddel. Dat nog niet alles in kannen en kruiken is, viel wel af te lezen uit het persbericht van december 2017 waarin werd vermeld dat Kiadis stopt met de proeven waarin ATIR101 tweemaal wordt toegediend bij patiënten. Een aantal van deze patiënten overleed waaruit wellicht de conclusie moet worden getrokken dat het middel slechts eenmalig de kans krijgt om zijn werking te tonen bij een patiënt. Volgens Kiadis doet deze teleurstelling niets af aan de bemoedigende uitkomst van het Fase II-onderzoek.

WBF Biotech Event MSCF Uitnodiging

kans op overname

En hoe groot is de kans op een overname? Niet groter of kleiner dan bij een ander klein biotechbedrijf. In het geval van Kiadis zou het weleens Novartis kunnen zijn, dat zijn interesse toont. Novartis heeft zelf meerdere leukemiemedicijnen in onderzoeksfase. Zeker wanneer het er naar uitziet dat ATIR101 definitief groen licht krijgt, is Kiadis een hapklare brok om op te slokken. Een mogelijke overname zou kunnen volgen wanneer (nieuwe) investeerders instappen om het Fase-3 onderzoek te financieren. Een dergelijke investeerder zou dan beetje bij beetje het bedrijf aan zich kunnen binden. Wat dat betreft hangt er dus veel af van het fiat van de toezichthouders. Daar komt nog bij dat Kiadis van zichzelf geen kennis en middelen heeft om ATIR101 te vermarkten. Daar zou een overeenkomst met een grotere farmaceut dus ook welkom zijn.

Conclusie

Kiadis mag dan met ATIR101 heel ver zijn, het blijft niet bij dit medicijn. Het middel ATIR201 moet de strijd aangaan met de erfelijke bloedziekte thallasemie. Het onderzoek zit nog in een zeer vroeg stadium. Hoewel de marktintroductie van ATIR101 dus heel belangrijk is, hoeft er van “alles of niets” dus geen sprake te zijn. Zolang het enige product nog niet op de markt is, blijft het aandeel Kiadis speculatief. De tegenslag betreffende het tweemaal toedienen van ATIR betekent niet per definitie dat het middel onbruikbaar is. De gunstige berichten uit het Fase-2 onderzoek en het verkrijgen van de status ‘weesgeneesmiddel’ geven voldoende vertrouwen dat het middel gaat zorgen voor realisatie van het winstpotentieel. We gaan de ontwikkelingen van de Fase-3 testen volgen!

» Lees meer over het Welgesteld Biotechnologie Fonds.

Disclaimer: onze posities kunnen variëren. Op deze pagina vindt u de samenstelling van onze portefeuille.

Kiadis

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen